Okuyorsunuz

Duygusal Yeme Nedir

Yeme Bozuklukları

Duygusal Yeme Nedir

Duygusal Yeme Nedir

Duygusal yeme davranışı, kişinin olumsuz diye ifade edilebilecek kaygı, üzüntü, tedirginlik, kıskançlık, öfke gibi duygularla baş etmek için kullandığı bir yöntemdir. Bu tür durumlarda kişi fizyolojik olarak bir açlık hissetmez. Psikolojik açıdan kendisini daha mutlu, huzurlu ve neşeli hissetmek için yemek yemeyi tercih eder. Olumsuz duyguların yanı sıra olumlu duyguların kişinin daha çok sağlıklı beslenmesine katkı sağladığı ifade edilmektedir. Kişi içinde bulunduğu depresif ve mutsuzluk duygularından arınmak için yemek yemeyi tercih eder fakat bu durum olumsuz duyguları kısa bir süreliğine geçiştirse de temelde yatan problemler bastırılmaya devam edecektir.

Duygusal yeme davranışının tetiklemiş olduğu sağlıksız beslenme bir süre sonra yerini pişmanlık ve suçluluk gibi ikincil duygulara bırakır. Olumsuz duygularla baş etmekte zorlanıldığı için yemek yeme davranışını tercih eden kişi artık hem birincil duygular (üzüntü, öfke, tedirginlik) hem de ikincil duygularla (suçluluk, utanç) mücadele etmek zorundadır.

Fiziksel açlık ve duygusal açlık arasındaki en önemli fark, duygusal açlığın bir anda ortaya çıkmasıdır. Normal şartlar altında açlığımızı belli bir süre sonra hissetmeye başlarız. Açlık yavaş yavaş artar ve fiziksel belirtiler ile bedenimiz yemek yememiz gerektiğinin mesajını verir. Yemek tercihlerinde ise genellikle açlığımıza göre dengeli tercihler yaparız. Ancak duygusal yeme normal zaman diliminin aksine genellikle ara öğün ve gece saatlerinde, daha dengesiz zaman dilimlerinde ve sağlıksız yemekler (şekerli ve yüksek yağlı yiyecekler) ile ortaya çıkar. Sonunda ise oldukça yoğun bir pişmanlık ve suçluluk duygusu miras kalır.